A svédországi Falun városában épül az EcoDataCenter

Az energiahatékony megoldásokat biztosító termékeket és technológiákat pedig a Schneider Electric, az energiamenedzsment nemzetközi szakértője szállítja. Az összesen három részből álló létesítmény első épületét 2016 első negyedévében tervezik átadni.

Az IKT (információ és kommunikációs technológia) az energiahatékonyság szempontjából egy új, feltörekvő terület, mely önmagában a világ villamosenergia-fogyasztásának 10%-áért felelős. Nem csoda tehát, hogy az internet és a felhő-technológia gerincét jelentő adatközpontok energiaellátásának költsége az adatok mennyiségével párhuzamosan egyre növekszik. Egy adatközpont önmagában is több villamos energiát fogyaszthat, mint amit egy közepes méretű város igényel, ennek az energiának a nagy része azonban soha nem hasznosul, hanem egyszerűen hőként távozik az atmoszférába, hozzájárulva a globális és lokális felmelegedéshez. A becslések szerint, a világon jelenleg működő több mint hárommillió adatközpont összesített szén-dioxid-kibocsátása várhatóan öt éven belül meghaladja majd a légiközlekedési ágazatét.

Fotó: Wikieditor243 ( a kép csak illusztráció )

Fotó: Wikieditor243 ( a kép csak illusztráció )

Svédország a zöld adatfeldolgozás szülőhelye Hideg éghajlatának, megbízható és megújuló energiaforrásainak, politikai stabilitásának, valamint a természeti katasztrófák hiányának köszönhetően Svédország ideális helyszín az adatközpontok létesítésére. A Cushman & Wakefield and Hurleypalmerflatt adatközponti kockázati index besorolása szerint, a skandináv ország a harmadik legbiztonságosabb a világon az USA és az Egyesült Királyság után.

Az EcoDataCentert azzal a helyi, megújuló forrásokból táplálkozó energiaellátási rendszerrel kötik majd össze, amely a világ egyik legjobbjaként 2013-ban New York-ban megkapta a Global District Energy Climate díjat. A szerverek és informatikai eszközök hőfeleslegével a Falun beli épületeket a terület fűtőrendszerén keresztül fogják fűteni, a nyári időszakban pedig a helyi erőmű gőzfeleslege működteti majd az adatközpont hűtőrendszerét. Így a kibocsátás szén-dioxid lábnyoma éves viszonylatban negatív lesz.

Biztonság a legmagasabb szintű teljesítmény mellett Az EcoDataCenter az Uptime Institute szerinti legmagasabb, Tier IVT-es 100%-os rendelkezésre állási szint elérését is célul tűzte ki amellett, hogy megfeleljen a kritikus biztonsági szabványoknak. Mindehhez az adatközpontot a Schneider Electric energiahatékony megoldásai segítik majd hozzá.

mixonline.hu

BEJEGYZÉS MEGOSZTÁSA